Impressie AGH-protestmanifestatie in Goor

Geplaatst op 19 juni 2014
Wethouder Harry Scholten illustreerde de situatie aan SP-raadslid Keizer.

Wethouder Harry Scholten illustreerde de situatie aan SP-raadslid Keizer.

 

De parkeerplaats stroomde vol burgers.

De parkeerplaats stroomde vol burgers.

GOOR/HOF VAN TWENTE – Op zaterdagmiddag 24 mei jl. organiseerde vereniging Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente een geslaagde ultieme protestmanifestatie voor het besluit door staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA). “Geen Berlijnse Muur door de natuur” en “Doe Goor dit niet aan” – “Doe Delden dit niet aan” – “De Haagse spoorpolitiek, maakt aanwonenden doodziek”. De massaal toegestroomde inwoners uit de kleine steden van de Hof van Twente, Lochem, Zutphen, Eefde en Hengelo-West lieten geen misverstanden over hun houding bestaan tijdens de grootschalige protestbetoging op het stationsplein bij medisch centrum De Oliphant in Goor.

Veel lokale activisten van de Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente, breed spectrum aan politieke partijen en standjes van de actiegroepen in de regio: stichting Spoorhinder, NoRail Hengelo, stichting Mooi Lochem en bovenal RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking) leverden hun bijdrage aan de manifestatie.  Het Havenbedrijf Rotterdam publiceerde enkele dagen tevoren in samenwerking met de provincies Gelderland en Overijssel haar alternatieve studie, waarin uitstekende alternatieven geboden worden voor de commotie die nu leeft in Oost-Nederland: een toekomstbestendige Noordtak in een zorgvuldig gekozen tracé buiten steden en dorpen om. Jaap-Jelle Feenstra van het Havenbedrijf nam tijdens de protestmanifestatie dan ook het woord, gebroederlijk naast activisten als voorzitter-moderator Paul Koppen de Neve van AGH, specialist Piet Rademakers namens de Belangenvereniging voor Bathmen en vertegenwoordigers van RONA.

Tweede Kamerleden Duco Hoogland (PvdA), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) namen samen met Feenstra uitgebreid de tijd om hun visie toe te lichten. Terwijl Dik-Faber een Noordtak bepleitte, in lijn met provincies en Havenbedrijf, vroeg Hoogland voor begrip voor de bestaande varianten van de eigen staatssecretaris. De landelijke politici werden gadegeslagen door de aanwezige camera’s, schrijvende pers, fotografen en Provinciale Statenleden, gemeenteraadsleden en waterschapsbestuurders uit verschillende partijen. De lokale SP was overduidelijk aanwezig, terwijl uit de Staten het CDA met vele afgevaardigden aanwezig was. De gemeentelijke VVD-, PvdA- en CDA-politici stond verenigd tegen toename van het goederenvervoer over de Twentekanaallijn. Gedeputeerde Ineke Bakker sprak namens GS van de provincie Overijssel de hoop uit, dat een Noordtak gerealiseerd kan worden, zoals Gelderland en Overijssel bepleiten.

Onze voorzitter Paul Koppen de Neve stond zowel SBS6 (Hart van Nederland), RTV Oost en de schrijvende pers uitgebreid te woord. Hieronder vindt u een uitgebreide foto- en video-impressie, alsmede links naar de verschillende media.

007 actie005 actie