Treinongeval ontspoorde goederentrein Borne (live-videobeelden)

Geplaatst op 6 november 2013

BORNE/DELDEN/GOOR –  Op woensdag 6 november 2013 ontspoorde in de ochtend een goederentrein gevuld met zand en grind op het spoortracé Hengelo-Borne. Opnieuw is aangetoond dat spoorgoederenvervoer enorme risico’s met zich meebrengt. Bij dit ongeval ging het om een ongevaarlijke lading; over zowel datzelfde tracé alsook over de Twentekanaallijn door Goor en Delden worden gevaarlijke stoffen vervoerd! De gevolgen bij een ramp met gevaarlijke stoffen ten gevolge van een ontsporing van een goederentrein zouden niet te overzien zijn. Langs onze eigen Twentekanaallijn liggen ook talloze belangrijke objecten dichtbij het spoor, denk aan het Medisch Centrum De Oliphant te Goor, het Gezondheidspark en Ziekenhuis te Hengelo alsook woonwijken en bejaardenhuizen in Delden. Bij een ongeval met langsdenderende goederentreinen blijken evacuatie en veiligheidsmechanismen onvoldoende door te voeren. De AGH roept de regionale en nationale politiek dan ook op de plannen voor een goederenspoorlijn te laten varen! Zeker nú!

Met het goederenongeval in Borne is gebeurd, waarvoor de verenigde actiegroepen gevreesd hebben. We zijn opgelucht, dat het hier geen gevaarlijke stoffentransport betrof. De ramp zou niet te overzien zijn geweest. De ontsporing bij Borne is een wake-up call aan politiek en omwonenden: Goederenvervoer per spoor, niet door onze kernen, hoor!


Video: Enorme schade aan het spoor tussen Hengelo en Borne (Video RTV Oost). Het treinverkeer kan mogelijk enkele dagen stil komen te liggen op dit traject.

Live-videobeelden van de plek des onheils en de ontspoorde goederentrein (buitengebied Borne). Bron: RTV Oost.

Buurtbewoners en ooggetuigen (werknemers) doen hun relaas: